Kdo je

Alja Viryent

Alja

Ljubezen do čevljev mi je bila položena v zibelko. Izhajam namreč iz družine, ki se čevljarstvu posveča že vse od leta 1919. Bogato znanje sem kot majhna deklica pridobivala od dedka in ga nato nadgradila na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. S koncem študija sem pridobila naziv univerzitetne diplomirane industrijske oblikovalke.

Javnosti sem se prvič predstavila s samostojno razstavo z naslovom »Čevlji v mestu« pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana v galeriji Kresija v Ljubljani. Čevlji, narejeni izpod mojih rok, so nato večkrat dopolnjevali zmagovalne kreacije natečajev naših oblikovalcev za Miss Slovenije.

''Moja ljubezen do čevljev je neizmerljiva. Znanje o najlepšem poklicu na svetu mi je predal pokojni dedek čevljar, ki me je naučil kako ti v življenju ni nikoli težko delati, če delaš s srcem.''

Alja Viryent

Ponosna sem, da je moje delo doživelo velik odziv tudi na tujih tleh. Unikatni čevlji z idrijsko čipko so bili razstavljeni v evropskem parlamentu v Bruslju, kjer sem imela novembra 2007 svojo drugo samostojno razstavo. Leta 2008 se je le-ta preselila v ljubljansko galerijo Kresija in bila kot samostojna razstava v celoti uvrščena v program razstav v okviru Festivala idrijske čipke 2008 v Idriji.

Kot prva slovenska podjetnica sem se z ročno izdelanimi unikatnimi čevlji novembra 2011 predstavila na prestižnem dogodku »Luxury, please« na Dunaju. Čevlji so predstavljali delo slovenske kulturne dediščine in so primerni za najbolj petične evropske kupce.

Na mednarodnem sejmu mode International Fashion Week sem predstavila novo kolekcijo čevljev lastne blagovne znamke, ki predstavlja edinstven in inovativen pristop kombiniranja čevljev s prestižnim nakitom.

Čevlje s podpisom A.Viryent ponosno nosi Hollywoodski igralec Ben Affleck, nekdanja slovenska ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, nekdanja predsednica vlade RS Alenka Bratušek, nj.eksc. Franc Dreu – častni konzul Luksemburga, Tanja Pečar – prva dama Republike Slovenije, Bojan Sever – župan Idrije in še več tisoč ljudi tako po Sloveniji kot tudi po svetu.